Vlaamse Gemeenschap: Aanpassingspremie voor ouderen

Wordt u op een bepaald moment geconfronteerd met de fysieke ongemakken van het ouder worden en voert u daarom aanpassingswerkzaamheden uit aan uw woning, dan komt u misschien in aanmerking voor een aanpassingspremie. U dient hierbij te voldoen aan onderstaande voorwaarden :

Voorwaarden

Leeftijdsvoorwaarde

De aanvrager, diens partner, of een inwonend gezinslid moet minstens 65 jaar oud zijn.

Toegelaten inkomen

  • Het maximaal toegelaten jaarinkomen bedraagt 28.030 €.
  • Het inkomen is het aan de personenbelasting onderworpen inkomen van de aanvrager en diens partner, 3 jaar voor de aanvraagdatum, vermeerderd met 1.460 € per persoon ten laste.

Persoon ten laste

  • het inwonend kind dat op datum van aanvraag minder dan 18 jaar oud is of waarvoor kinderbijslag of wezenbijslag wordt ontvangen.
  • de aanvrager en elke bloed- of aanverwant die deel uitmaakt van zijn gezin en met hem de woning betrekt, voor zover hij erkend is als persoon met een ernstige handicap.

Woning

  • De aanvrager heeft de woning als hoofdverblijfplaats. Deze woning moet in het Vlaamse Gewest gelegen zijn en het (niet-geïndexeerde) kadastraal inkomen van de woning mag niet meer bedragen dan 1.200 €.
  • Er wordt geen rekening gehouden met het bezit van andere woningen.

Welke werken komen in aanmerking ?

  • het uitvoeren van een badkamer (met minstens een douche en een wastafel) die aangepast is aan de noden van de bejaarde. Een tweede badkamer kan alleen gesubsidieerd worden als ze zich bevindt op een andere woonverdieping dan de eerste badkamer.
  • het plaatsen van een toilet en zo nodig een tweede toilet op een andere woonverdieping dan het eerste toilet.
  • het installeren van een traplift.
  • het toegankelijk maken van de woning door het aanbrengen van hellende vlakken, het verbreden van de toegangsdeur (al dan niet met automatische bediening) en het wegwerken van hinderlijke toegangsdrempels.

Berekening van de premie

  • De aanpassingspremie bedraagt 50% van het bedrag van de goedgekeurde facturen, btw inbegrepen, afgerond tot op het lagere tiental. De premie bedraagt maximaal 1.250 € en minimaal 600 €.
  • De aanpassingspremie is cumuleerbaar met zowel de renovatiepremie als de verbeteringspremie.
  • Binnen een termijn van 10 jaar kan u als aanvrager maximaal drie keer een verbeterings- of aanpassingspremie ontvangen. U moet er wel voor zorgen dat elke aanvraag betrekking heeft op een andere onderdeel.

Aanvraag

De aanvraag dient te gebeuren nadat de aanpassingswerkzaamheden werden uitgevoerd. U kan facturen indienen die teruggaan tot maximum 1 jaar voor de aanvraagdatum.

De aanvraag dient te gebeuren op de daartoe bestemde formulieren bij Wonen-Vlaanderen:

Wonen Limburg
Koningin Astridlaan 50 - bus 1
3500 Hasselt
Tel. 011 - 74 22 00
    
Wonen Vlaams-Brabant
Blijde Inkomststraat 103-105
3000 Leuven
Tel. 016 – 24 97 77

Wonen Antwerpen
Lange Kievitstraat 111-113 b53
2018 Antwerpen
Tel. 03 – 224 61 16

Wonen Oost-Vlaanderen
Gebroeders Van Eyckstraat 4-6
9000 Gent
Tel. 09 – 265 45 11

Wonen West-Vlaanderen
Werkhuisstraat 9
8000 Brugge
Tel. 050 – 44 29 02
        
Meer info kan bekomen worden op de website van de Vlaamse Overheid:  www.bouwenenwonen.be