Meegroeiwonen Plus: aanpasbaar en flexibel bouwen

Bouwen doe je meestal maar één keer in je leven. Doe je dat in één keer goed, dan heb je er jarenlang plezier van. Wijzelf en onze gezinssituatie kunnen immers veranderen. Maar ook het gebruik van een huis kan wijzigen en sterk variëren doorheen de tijd.  Zo wil je bij kleine kinderen  vooral een praktische en veilige woning waar je een oogje in het zeil kan houden. Groeien je kinderen op, dan wordt jouw eigen comfort net belangrijk.  Daarom is het handig als een woning zich kan aanpassen aan haar bewoners en niet omgekeerd. Dat is de filosofie van Meegroeiwonen: een dynamische visie op mens en ruimte, meer bepaald op de woning en haar omgeving.

De woonomgeving is gebruiksvriendelijk, comfortabel en veilig zodat het voor iedereen aangenaam vertoeven is, Bereikbaarheid en de aanwezigheid van diensten en voorzieningen is gegarandeerd. Het basiskenmerk  op woningniveau is aanpasbaarheid en flexibiliteit:

  • ‘Aanpasbaar’ staat voor een structuur die het toelaat om eenvoudig veranderingen door te voeren met een minimum aan inspanning én met een beperkte of haalbare kostprijs. De structuur van een woning gaat namelijk langer mee dan de inrichting.
  • ‘Flexibel’ staat voor een optimaal ruimtegebruik, multifunctioneel inzetbaar om alledaagse noden snel op te vangen en laat toe om gemakkelijk functies te wijzigen.

Dit zorgt ervoor dat je vanaf de start een groot wooncomfort hebt én als het later nodig is, je snel de belangrijke functies zoals  koken, slapen en dagelijkse hygiëne op één niveau kan organiseren: een woning voor nu, voor later, voor iedereen. Het maakt bovendien levenslang wonen in eigen huis mogelijk!

Meegroeiwonen Plus

Meegroeiwonen is een meerwaarde voor elke bouwer, jong of oud.  Maar als je op latere leeftijd (ver)bouwt of verhuist naar een appartement is het raadzaam om verder te gaan. Door gerichte keuzes te maken bij de inrichting en de afwerking kan je woning namelijk onmiddellijk uitblinken in een verhoogd comfort en gebruiksvriendelijkheid.

Jos en Maria zijn beiden 52 jaar. Ze beslissen om hun badkamer te vernieuwen. Ze hebben al een badkamer op het gelijkvloers maar deze heeft momenteel enkel een bad. Bij de renovatie kiezen ze ervoor om het bad te vervangen door een ruime inloopdouche zonder opstap. Wordt één van hen in de toekomst minder goed te been, dan hoeven ze enkel een douchestoel of beugels aan te brengen. Nu ze toch bezig waren hebben ze ook de bureau alvast omgebouwd tot slaapkamer en hebben ze een extra deur tussen de badkamer en de slaapkamer gemaakt. Zo kunnen ze later gemakkelijk op een niveau leven en met zeer beperkte aanpassingen langer thuis blijven wonen.

Daar waar bij Meegroeiwonen de aanpasbaarheid voorzien is maar (nog) niet uitgevoerd,  zijn de volgende aspecten bij Meegroeiwonen Plus aanwezig  vanaf de start:

  • De woning is gelegen op een centrale en bereikbare locatie.
  • De woning en de tuin of het terras zijn kleiner in omvang.
  • De basisfuncties zoals slapen, eten, koken en leefruimte liggen op eenzelfde niveau of zijn vlot bereikbaar als ze zich op een ander niveau bevinden.
  • De organisatie van de ruimtes en de onderling verbindingen tussen ruimtes is goed bekeken.
  • De keuken en het sanitair zijn zodanig aanwezig, dat eenvoudige hulpmiddelen gemakkelijk kunnen worden geïntegreerd of geplaatst.
  • Dit kan vb gaan om een instapdouche met een comfortabel douchezit, een aansluiting voor een deurautomatisatie of een praktisch georganiseerde keuken met toestellen op werkhoogte.

Door deze principes ben je zeker dat de woning echt alles biedt om het zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen te ondersteunen. Breken en kappen is niet meer nodig. Noodzakelijke hulpmiddelen en kleine aanpassingen zijn snel en eenvoudig te realiseren. Dat is waar Meegroeiwonen Plus om draait.

Bewonersprofiel

Je bent 50 à 65 jaar. Je wil vroegtijdig op zoek gaan naar een nieuwe woonst of je wil jouw eigen woning verbouwen met het oog op de toekomst. Je kiest hierbij zeer bewust voor een woning of woonomgeving met die kwaliteiten die ervoor zorgen dat zelfstandig en comfortabel wonen op latere leeftijd mogelijk is of blijft.

Meer informatie:

Meegroeiwonen

Ga een kijkje nemen op www.meegroeiwonen.info en kom te weten hoe je als jonge bouwer een doordacht woningontwerp kan maken. Je vindt er meer informatie en concrete aanbevelingen om een aanpasbare en flexibele woning te realiseren.

De zilveren sleutel

Wil je weten welke aspecten belangrijk zijn als je op zoek gaat naar een nieuwe woning, ga dan een kijkje nemen bij: Verhuizen, waarop letten?