Veilig, comfortabel en zelfstandig wonen

Een eigen plek, waar je je veilig en geborgen voelt, is de wens van iedereen. Tijdens de verschillende levensfases zetten we ons huis naar onze hand. Met kleine kinderen wordt de woonkamer wordt omgevormd tot of uitgebreid met een speelhoek, hekjes worden geplaatst en allerlei voorzorgen worden genomen om gevaarlijke situaties te vermijden. Pubers hebben eerder nood aan privacy, wat een aparte ruimte vraagt. Als we wat ouder worden, en de kinderen trekken het huis uit, wordt de woning vaak te groot, moeilijker te onderhouden, begint die trap te wegen,… Soms wordt het huis ook ouder en dringen vernieuwingswerken zich op (een nieuwe badkamer, een andere keuken,…).

Belangrijk is dat je ervoor zorgt dat je woning veilig en comfortabel wordt of blijft. Dit is dé sleutel om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen wonen en geen beroep te moeten doen op hulp. Als hulp op een bepaald ogenblik noodzakelijk is, zal dat bovendien langer en vlotter kunnen als je huis goed aangepast is.

Wist je dat ongeveer één op drie ouderen (zelfstandig wonend en ouder dan 65 jaar) minstens één keer per jaar valt? Elf tot vijftien procent valt zelfs twee keer of vaker. Van de valpartijen leidt ongeveer 10% tot lichamelijk letsel, waaronder botbreuken. Ouderen verliezen na een zware val vaak hun onafhankelijkheid en zijn tijdelijk of langdurig overgeleverd aan de zorgen van anderen. Veiligheid in je huis is dus geen overbodige luxe. Eenvoudige ingrepen zoals leuningen en extra verlichting maken vaak al een groot verschil!

Hoe eerder je bewust stilstaat bij je eigen woonsituatie, hoe beter. Investeringen zullen op die manier beter renderen en je zal meestal nog meer zelf je handen uit de mouwen kunnen steken of de organisatie van aanpassingswerken op je nemen.

Je kan ook besluiten dat het beter is om te verhuizen naar een andere woning, die misschien kleiner en meer centraal gelegen is. Ook dan is het belangrijk weloverwogen je nieuwe woning kritisch onder de loep te nemen.

Goed geïnformeerd zijn is ‘zilver’ waard! Neem daarom zeker een kijkje bij de concrete tips. Vergeet ook niet dat er allerlei ondersteuningsmaatregelen en diensten zijn die je kunnen helpen.