Huursubsidie en installatiepremie

De tegemoetkoming in de huurprijs ondersteunt mensen met een laag inkomen die verhuizen van een slechte, onaangepaste woning naar een goede, aangepaste woning. Ook als iemand verhuist van een private huurwoning naar een woning verhuurd door een sociaal verhuurkantoor, kan een tegemoetkoming aangevraagd worden. De aanvraag moet ingediend worden door de huurder.

Voorwaarden

Inkomen

  • De som van het gezamenlijk belastbaar inkomen en van de niet-belastbare vervangingsinkomsten van de huurder en van de inwonende gezinsleden, mag niet meer bedragen dan 16.320 €. Dit maximum mag verhoogd worden met 1.460 € per persoon ten laste.
  • Er wordt gekeken naar het inkomen van het derde jaar dat voorafgaat aan de aanvraagdatum.

Eigendom

  • De huurder en de inwonende gezinsleden mogen op de aanvraagdatum en tijdens de drie jaar die daaraan voorafgaan geen woning volledig in volle eigendom of volledig in vruchtgebruik hebben.  (Hierop zijn enkele uitzonderingen die echter in detail nagelezen kunnen worden op de website www.bouwenenwonen.be.)

Woning

  • Zowel de verlaten woning als de nieuwe huurwoning moeten in het Vlaamse Gewest gelegen zijn.
  • De nieuwe huurwoning moet een conforme woning zijn, met andere woorden zonder manifeste gebreken.
  • De maximale huurprijs bedraagt 500 €, waarbij dit bedrag verhoogd mag worden met 7 % per persoon ten laste, tot de vierde persoon ten laste.
  • Er zijn drie mogelijke gevallen waarin een tegemoetkoming in de huurprijs ontvangen kan worden voor een nieuwe huurwoning. Eén van deze gevallen wordt verder toegelicht (de anderen kunnen op de website www.bouwenenwonen.be geraadpleegd worden) :
“Uzelf of één of meer inwonende gezinsleden zijn minstens 65 jaar oud of erkend als persoon met een handicap en u verhuist van een niet-aangepaste woning naar een nieuwe huurwoning die wel aangepast is aan de fysieke mogelijkheden.”
 

Berekening van de tegemoetkoming in de huurprijs

Er is enerzijds de maandelijkse huursubsidie en anderzijds een eenmalige installatiepremie.

Huursubsidie 

De huursubsidie wordt bepaald op basis van het inkomen. Ze wordt maximaal gedurende negen jaar uitbetaald en neemt af in de loop van dit periode. Details zijn terug te vinden op de website www.bouwenenwonen.be.

Installatiepremie

De eenmalige installatiepremie is gelijk aan drie keer het bedrag avn de maandelijkse huursubsidie tijdens jaar 1 en 2.

Is de tegemoetkoming in de huurprijs cumuleerbaar ?

Men kan de tegemoetkoming in de huurprijs slechts één keer toegewezen krijgen. 

 

Aanvraag 

Wanneer moet de aanvraag ingediend worden ?

De tegemoetkoming moet aangevraagd worden ‘voordat’ men naar de nieuwe huurwoning verhuist. Binnen de negen maanden na de aanvraagdatum moet men de nieuwe woning beginnen te huren.

Als men al verhuisd is moet men binnen de zes maanden na de inschrijvingsdatum de tegemoetkoming aanvragen.

Wat gebeurt er na de aanvraag ?

Na de aanvraag heeft Wonen-Vlaanderen één maand de tijd om na te gaan of de aanvraag volledig is. Vanaf dan heeft Wonen-Vlaanderen drie maanden de tijd om een beslissing te nemen over de aanvraag. 

 

Meer info kan bekomen worden op de website van de Vlaamse Overheid: www.bouwenenwonen.be